Daging Masak Sultan...kasik leleh air liur daaa...

Ntah kenapa lak kali ni hati aku tergerak nak kongsikan resipi yang baru aku shooting untuk bahan Februari lalu. Mungkin jugak time ni lapar kot.... Kalau ada yang perasan, aku dh pun pernah story dalam post terdahulu pasal resipi sedap ni. Resipi ni sebenarnya resipi keluarga Kak Hamidah dari Pulau Pinang. Ya Allah, tak tau nak cakap rasanya camna. Memang sedap...sangat2. Cubalah yer...

DAGING MASAK SULTAN

BAHAN-BAHAN:
1kg daging -dipotong sederhana kecil
4 biji bawang besar
2 sudu makan bawang putih dan halia kisar
4 sudu makan pes sup (Kimball)
1 sudu makan kicap
4 sudu makan serbuk cili
3 biji cili hijau
2 biji cili merah
1/2 sudu teh serbuk kunyit
30gm daun pudina
20gm daun ketumbar
Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA:
1. Rebus daging bersama serbuk cili, bawang putih, halia, serbuk kunyit dan air hingga daging empuk.
2. Panaskan minyak dan goreng hirisan daging yang siap direbus tadi hingga masak. Ketepikan. 3. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili hijau, daun ketumbar dan daun pudina hingga naik baunya.
4. Masukkan air rebusan daging, pes sup (Kimball) dan juga kicap.
Biarkan hingga pecah minyak.
5. Masukkan daging goreng tadi dan biarkan hingga mendidih.
6. Sedia dihidangkan.


p/s: Time makan tu aku sebenarnya nak tambah nasi lagi, tapi malu ya amat...teringat-ingat sampai sekarang.

0 comments: