Cuba jadiKECIL...

Bulan Mei sememangnya bulan cabaran buat aku. Cabaran untuk menjadi lebih KECIL tetapi BESAR usahanya. Payah untuk aku rungkainya..camna tuh. Ni soal emosi dan bla bla bla. Cabaran yang pertama adalah aku terpaksa mengecilkan saiz aku, dalam erti kata lain menurunkan berat badan lah beb. Bukan apa awal bulan ni aku dah dinasihatkan oleh doktor peribadi aku..(yelah tu) untuk menurunkan berat gara-gara masalah kaki yang aku deritai sejak setahun lalu. Sakit beb.

Dah macam-macam cara aku buat termasuklah berurut dan akupuntur. Cucuk-cucuk jarum bagai nak pengsan tapi hasilnya tetap tak berubah. Last sekali, doktor nasihatkan aku untuk turunkan berat..nak tak nak aku terpaksa lah. Secara positifnya, ni lah masanya untuk aku menurunkan berat yang langsung aku tak terfikir pun sebelum ni. Alah..tak kisahpun dengan berat macam ni, selagi nampak tak keterlaluan, aku ok je. Tapi kali ni aku memang terpaksa, bukan untuk CANTIK tapi untuk SIHAT. Kata orang 'Sakit untuk Cantik', tapi aku ni apa ha? Arghhh..apa2 je lah, yang penting kini menu aku hari-hari adalah mihun dan makanan seumpamanya...nasi makan jugak untuk tenaga tetapi sedikit. Yang penting, diet aku secara sihat.

Cabaran yang kedua ni lebih bermakna untuk aku, sukar nak dirungkaikan. Dan sedih untuk aku nyatakan juga. Apabila melibatkan soal kerjaya ni, aku jadi kelam skit. Rasa sedih usah cakaplah tapi apakan daya untuk aku melawan semuanya...Rasanya semua orang pun terpaksa terima 'the Big Bang story'. Ermmm..what to do..Ya Allah aku mohon diberikan kekuatan sekali lagi.

p/s: Tapi semalam aku makan nasi banyak la...ermmm

0 comments: